Gisteren vrijdag 13 november 2020 was ik de hele avond te gast in de hackaton die normaalgesproken in Groningen in de Suikerfabriek zou worden gehouden. Dit jaar is door corona alles digitaal. Georganiseerd door Odyssey.org onder de titel Odyssey Momentum 2020. Discover the future by building it! Dus komen de mensen niet uit de hele wereld naar Groningen, maar zitten in hun thuisland achter de PC (in andere tijdzones)….

In dit blogje kom ik tot de conclusie dat ik deze week weer in twee heel verschillende werelden ben geweest. Een langzame en veelal op tegenstellingen gebaseerde wereld. En een nieuwe, snelle en vooral constructieve en coöperatieve (online) wereld.  Odyssey spreekt (alles in Engels) over ‘explore the next horizon of human collaboration’. Op vrijdag 13de (veelal naar maanden voorbereiding) beginnen de 105 teams uit de hele wereld aan de 21 uitdagingen. Natuurlijk noemen we dat challenges! Hoe pakken we een probleem aan om tot een oplossing te komen? Dat is waar het al maanden en zeker in deze 50 uur om gaat. Start om 1400 uur en 50 uur later moeten de oplossingen en prototypes worden gepresenteerd.

Wil u zelf meer weten? Alles is online: https://www.odyssey.org/

Eerst kom je in de grote kickoff waarin de voorheen fysieke hal van de Suikerfabriek is nagebouwd in een heelal waar je van platform naar platform kunt varen. De 105 teams hebben hun eigen platform. De hoogte van het platform in de baan om de aarde zegt iets over hoe ver ze gevorderd zijn met hun opdracht.  Zelf kwam ik als ‘observer’ terecht bij de challenge ‘inclusive safety communities’ in de categorie ‘public safety en security’. Een challenge die door de Nationale Politie van Nederland is ingebracht.

Hier doen 4 teams aan mee. Een team uit Oostenrijk, 2 uit Nederland en 1 uit Rusland. Dit team uit Moskou maakte op mij een indruk van vrijgevochten, losbolligere nerds. In de meetup ging het over bier, pizza etc. en daarna over voortgang van de ontwikkeling van het concept, de plannen voor de volgende 7 uur (untill the next meetup) en de hulp die men nodig had. De track major (coördinator) was niet geheel toevallig een zeer goede relatie van ons kantoor, hij vertelde dat schijn bedroog. Deze ‘jonge gasten uit Moskou’ waren waarschijnlijk dé blockchain specialisten op wereldniveau. Deze kerels hadden vorig jaar de hackaton gewonnen met hun oplossing van een pensioenprobleem van grote pensioenverzekeraar en kregen daardoor een grote opdracht bij dit miljardenbedrijf.  Dit groepje losgeslagen nerds was in feite ook een 30-mans IT-bedrijf met topopdrachten uit de hele wereld. Ze investeren tijd en energie in de hackaton om daarna ook een leuke opdracht binnen te halen. Het verdienmodel van de hackaton is overigens anders. De bedrijven die challenges inbrengen betalen daar een fee voor. Daarnaast kent Odyssey de nodige partners in soorten maten:

  • Ecosystem leadpartners (o.a. gemeente Den Haag);
  • Challenge leadpartnes (minimaal 21, o.a. onze eigen TVM);
  • Legal partners (Looijens en Loeff doen gratis met een team van 25 top –zuid-as- juristen);
  • Regulation partners (DNB en AFM);
  • Ecosystem members (soort sponsoren, allerlei provincies, maar ook de eerste en enige accountant, Deloitte);
  • Accelaration partners (bijvoorbeeld Venture Lab North…!)
  • Community partners (veel onbekende bedrijven met name als challenge rocket.com);
  • En Tech Friends (bedrijven waar het woord chain of block veel in voorkomt….)

Er wordt dus gewerkt met alle vormen van digitale communicatie, zoom, google meetup, teams etc. Maar het centrum is het universum wat (voor vele tonnen) is gebouwd door Odyssey. Een Gronings bedrijf met zo’n 7 vaste medewerkers, geleid door Rutger van Zuidam. Die overigens ook gewoon (?) in de raad van toezicht van Drenthe College te Assen zit….Een vertegenwoordiger van de nieuwe ondernemers of de nieuwe generatie! Het Odyssey Momentum ziet er als volgt uit:

Bij de introductie legt Rutger van Zuidam uit hoe je daarin de weg kunt vinden. Het lijkt op gaming, maar is serieus. Je platform werkt met online borden waarop teamstappen staan uitgewerkt. De klok die je ziet is die van de tijd tot oplevering. Op het moment dat ik een tour kreeg door Rutger was het nog bij 44 uur te gaan…! ‘this is you’ is mijn ‘vlucht’ door het universum van Momentum en ik zou rechts naar het team ‘The Telemachine’ kunnen ‘vliegen’ om te kijken wat ze daar aan het doen zijn.

Ik heb natuurlijk de namen even verwijderd maar aan de Hackaton doen zeer bekend namen mee. Zeker opvallend dat er ook mensen tussen zitten die zelf ook in de werkelijke ruimte zijn geweest….

Hierbij de meetup van het track wat werk aan de opdracht van de ‘Dutch Police’. Sommigen in teams, andere met stuk pizza of een Hertog Jan. Mensen in tijdzones waar het al lang nacht is…andere gewoon in Utrecht of Groningen. Tracks worden geholpen door specialisten.  In dit track zit dé specialist van de nationale politie op gebied van IT en innovatie. Deze stuurt eventueel opdracht bij. Maar teams halen ook specialisten van andere teams. Bijvoorbeeld hier specialisten over privacy. Hoe ze werken en wat ze doen wordt openlijk gesproken. Ook werd door Oostenrijk gevraagd naar ervaringen met een IT-bouwer aan de rest. Deze werd afgeraden en anderen aangeraden…

Naast internationale specialisten die teams helpen is er ook een jury die uitwerkingen beoordeeld en uiteindelijk op zondag de winnaar(s) gaat uitroepen! In het begin van deze hackaton kregen teams ballonnen aan hun tafel waardoor anderen konden zien die ploeg gaat goed. Nu krijgen de teams op hun platform WOW’s. Zeg maar een digitale sticker (of certificaat) waaruit je kunt zien of ze goed gaan. Het is overigens niet allemaal vrijheid blijheid, je moet wel door strenge beoordeling voordat je als team binnen gelaten worden in deze hackaton….

Toen ik op vrijdagavond rond 2300 uur terugkeek op deze kennismaking met deze nieuwe manier van samenwerken, van besluiten en communiceren, van de interactie tussen gratis en betaald werk, tussen investeren en verdienen, maar vooral op de manier van gedrevenheid zonder gestrest te zijn. Toen dacht ik aan mijn andere meetings die week. De cursus leiderschap voor partners van accountants kantoren en de zorg over ‘mensen op verschillende snelheden’. En over vergadering van de gemeenteraad. Waar we werken met methoden als technische vragen, informerende ronden, debatronden, moties en amendementen. Over hand op teken om te besluiten. Dan kun je concluderen dat in ons politieke bestel we van 1919 tot heden (in 100 jaar) nog niet erg veranderd zijn. Maar dat de wereld wel veranderd…gigant step for politics…..

zouden we in Hoogeveen ook een (echte) hackaton kunnen houden? Zouden we ook 21 challenges kunnen bedenken….ik zie het er wel enkelen….zal er één starten.  Kijken hoe dat gaat lopen….

https://www.facebook.com/events/413061693190484