Eind april 2000 komt via een sponsor Cyriaque Ben Assambo bij HZVV binnen wandelen. Cyriaque is als asielzoeker terecht gekomen in het OZC te Hoogeveen. Hij wil graag voetballen en de link met HZVV is snel gelegd. Zo is HZVV versterkt met de Zwarte Parel van de Kongo rivier. Drie weken later speelt Cyriaque de pannen van het dak en mede daardoor behoud HZVV haar positie in de 1e klasse zaterdag. Hierbij informatie over Cyriaque….we hebben na die jaren echter nooit meer gezien…
1. Cyriaque Ben Assambo
Cyriaque een jonge ster aan het Hoogeveense firmament, maar waar staat die mooi naam Cyriaque eigenlijk voor?
Cyriacus Van Gri. kuriakos `des Heren, de Heer toebehorend’. Vgl. Gri. kuriakon, `huis des Heren’, vgl. Ndl. kerk, van kurios `heer’, een woord dat in de 4e eeuw in gebruik kwam. Vgl. Dominicus. De heilige Cyriacus was martelaar in Rome in 300 à 310. Hij is een van de veertien noodhelpers; kerk. feestdag: 8 aug. Siriacus (Harlingen 1971) is mogelijk ontstaan als verfraaiing van Sier. U ziet het een hele bijzonder naam voor een bijzonder speler.
Cyriaque heet met zijn maten van het OZC op 20 mei 2000 meegeholpen met de inzamelingsactie voor Enschede. Hij was aanvoerder van het team ‘l Afrique dat met 5-5 gelijk speelde tegen een talententeam van HZVV. Hiernaast ziet u het krantenbericht over hem in de sportbijlage van een noordelijke krant. Zijn betrokkenheid blijkt ook uit dit bericht.
Informatie op het internet waarbij Cyriaque wordt genoemd:
http://www.gersnet.com/oldmatches/4.htm
http://www.scottishlists.com/rangers-list/2000-07-15/21.shtml
http://www.hzvv.nl/rangers.htm
2. Congo Brazzaville (officiële naam: Republic of Congo)
Jaarlijks wordt de situatie in de wereld door diverse organisatie in de gaten gehouden door ‘Freedom of the World’. Op basis van onderzoeken krijgen landen cijfers voor hun vrijheid. Nederland krijgt sinds de start van de metingen in 1972 het cijfer 1. En is dan ook een vrij land. Op de schaal van 1 tot 7 kunt u hieronder de status van Congo Brazzaville af lezen:
Polity: Military-backed dictatorship | Political Rights: 6* |
Economy: Mixed statist | Civil Liberties: 5 |
Population: 2,700,000 | Status: Not Free |
PPP: $1,620 |
Let op verwar Congo Brazzaville niet met Congo Kinsaha. Dit het grote buurland (6 keer zo groot) van Laurant Kabila en heette vroeger Zaïre toen dictator Mobutu daar nog de baas was. Momenteel heet dat land Democratisch Republic of Congo. En beide landen hebben ruzie over waar de grens (de Congo-rivier) feitelijk ligt.
3. Burgeroorlog in 1997
De informatie over de burgeroorlog loopt enigszins uiteen. Staat er op er in de CIA stukken (http://www.odci.gov/cia/publications/factbook/geos/cf.html) die via het internet te achterhalen zijn ‘brief civil ware’. Uit krantenberichten van die periode vinden de mening van gevluchte Belgen die stellen dat ‘Het geweld in Brazzaville erger is dan in Rwanda in 1994’. Het is natuurlijk niet voor niets dat Congo Brazzaville sinds midden jaren negentig bij ‘Freedom of the World’ van 4,4 naar een 6+ score van onveiligheid zijn opgeklommen. Sinds 1997 strijden nog steeds een drietal presidenten om de macht. Denis Sassou-Nguesso, Pascal Lissouba en de burgermeester van Brazzaville, Bernard Kolelas. De laatste twee wonen echter sinds 1997 toen Sassou-Nguesso de macht heeft gegrepen, in het buitenland. Sassou-Nguesso die in 1992 ook reeds de verkiezingen had verloren, stond bij de voorspellingen van de 1997 verkiezingen er ook weer slecht voor.
Het land werd sinds 15 oktober 1997 geteisterd door de verschillende milities van genoemde ‘heren’. Namen als Cobra, Ninja en Cocoye militie doen bijna de helft van de bevolking van Congo op de vlucht slaan naar Congo-Kinshaha of Gabon. In de ‘Freedom’ rapporten wordt gesproken van ‘atrocities’ die kan vertaald worden als gruwelijke wreedheden. Volgens het UN-rapport van eind 1999 zijn in totaal 500.000 mensen dakloos gemaakt, duizenden vermoord en tienduizenden vrouwen verkracht. Daar komt nog eens bij dat in 1999 vele vluchtelingen voor de burgeroorlog in Zaïre (andere Congo) ook naar Brazzaville komen! Eind 1999 heeft Sassou-Nguuesso een voorlopig vredesakkoord gesloten en zou Congo weer veilig zijn voor vluchtelingen, enkelen keerden terug uit hun schuilplaatsen, kampen en dergelijke, maar de DST (geheime dienst) arresteerde vele journalisten en andere oppositieleden op onbekende gronden. Sassou-Nguesso heeft voor 2001 vrije verkiezingen uitgeschreven. De ‘assembly’ (tweede kamer) heeft echter geen enkele macht en Sassou-Nguesso handhaafd zich met hulp van de noordelijke stammen (milities) die hem in 1997 in het zadel hebben geholpen.
4. Huidige situatie Congoleze vluchtelingen
Situatie begin 2000 volgens vluchtelingen werk: Niet uitzetten naar Congo-Brazzaville
Het is op dit moment niet verantwoord afgewezen asielzoekers naar Congo-Brazzaville uit te zetten. Dit oordeelde de president van de rechtbank Haarlem op 26 januari 2000.
Burgeroorlog
In Congo-Brazzaville (niet te verwarren met de Democratische Republiek Congo, voormalig Zaïre) woedt sinds juni 1997 een bloedige burgeroorlog. Hierdoor ontvluchtten vele inwoners hun land. Een klein aantal kwam uiteindelijk in Nederland terecht. In 1998 vroegen 382 Congolezen hier asiel aan. In dat zelfde jaar wees de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) van het ministerie van Justitie 175 Congolese asielverzoeken af. De IND was van mening dat uitzetting naar het centraal Afrikaanse land wel mogelijk was.
Onvoldoende informatie
Dat werd de inzet van de rechtszaak die op 26 januari diende. Want voordat besloten kan worden of afgewezen asielzoekers naar hun land kunnen worden terug gestuurd, moet duidelijk zijn dat zij daar geen gevaar lopen. De rechtbank vindt dat de informatie waarop de IND zich baseert ‘volstrekt onvoldoende’ is.
Zo onthield het ministerie van Buitenlandse Zaken zich van advies over de vraag of uitzetting verantwoord is. De vluchtelingenorqanisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, wees gedwongen uitzetting van vluchtelingen uit Congo-Brazzaville zelfs af.