Bij het vertrek van Jorrit heb ik heb het boek ‘de langste reis is naar binnen’ beloofd van Dag Hammarskjold. Wie was deze bijzondere man? Jurjen Beumer (oud-Hoogevener) schreef er een boekje over: de langste reis is naar binnen!
‘De langste reis is de reis naar binnen’
Dag Hammarskjöld (1905-1961) was een Zweeds diplomaat met een glansrijke loopbaan. In 1953 werd hij Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. In die functie stond hij midden in de tijd van het herstel na de Tweede Wereldoorlog, de processen van de-kolonisatie, de Suez-crisis en de oplopende en wereldwijd uitbreidende spanningen van de Koude Oorlog.
Hammarskjöld bleek een vindingrijk onderhandelaar te zijn met grote daadkracht. Hij ontwikkelde de strategie om zich op te stellen als de ‘diplomaat boven de partijen’, die in brandhaarden en dreigende conflicten actief zocht naar vreedzame oplossingen. In de vele conflicten van de jaren ’50 speelde hij op deze manier de unieke rol van vredes-ambassadeur, totdat hij op een van zijn diplomatieke missies in Afrika op tragische wijze omkwam bij een ongeval. Postuum kreeg hij in 1961 de Nobel Prijs voor de Vrede toegekend.Na zijn dood werden in zijn woning in New York dagboekaantekeningen gevonden, onder de titel Merkstenen. In zijn dagboeken bleek hoezeer hij bezield werd door een kracht en een bron van waaruit hij leefde en werkte. Eén van zijn typerende uitspraken was: ‘de langste reis is de reis naar binnen’. Hijzelf is met deze reis een levenlang bezig geweest. Door tasten en zoeken en door dieptepunten heen kwam deze intelligente en integere mens tot persoonlijke rijpheid. Hij wist in zijn zenuwslopende leven van alles-eisende arbeid en grote verantwoordelijkheid een vrij mens te worden en steeds opnieuw een balans te vinden tussen actie en contemplatie, handelen en bezinnen.
Het was vorig jaar precies een eeuw geleden dat Hammarskjöld geboren werd. Meer informatie over Hammarskjöld op Wikipedia.