ECOnGOOD: Niet-commercieel keurmerk en hulpmiddel voor de nieuwe economie toepassen? Kies voor een traject met Economy for the common good [www.ECONGOOD.org]. 2 mei 2024 Leestijd: 5 min.Auteur: Erik-Jan Kreuze

Bedrijven met allerlei vormen van duurzaamheidscertificering zijn in opmars. Dat is goed nieuws! Want deze bedrijven streven naar hoogste standaarden op het gebied van sociale en ecologische impact. Wat een ECOnGOOD-traject oplevert, hoe u de impact gaat vergroten en hoe dat internationaal certificaat gaat leiden beschrijven we in dit artikel.

Niet-commercieel? 

Er zijn heel veel duurzaamheidskeurmerken. Voor CO-2-uitstoot, goed-werkgeverschap en zelfs voor de hele bedrijfsvoering. Daar doen we helemaal niets aan af. Echter vaak betaald u daar wel aanzienlijk fees voor. ECOnGOOD is ‘freeware’ en gratis te gebruiken. Natuurlijk kunt u een ECOnGOOD-consultant inhuren (max € 140 per uur ex) en ja, als u ECOnGOOD-certificaat wilt hebben dan zult u een auditor (vast bedrag o.b.v. aantal medewerkers) moeten betalen. En u moet lid worden van de internationale beweging ‘Economy for the common good’. Dat kan al vanaf € 100 per jaar (staffel gekoppeld aan omvang bedrijf). Kortom ECOnGOOD is eerst gericht om meer impact en dan pas op omzet voor consultants of auditors.

Wat is een ECOnGOOD-label? 

ECOnGOOD is geen bedrijf of onderneming, het is een beweging. Een beweging die werkt aan ethische economie en volledig democratisch aangestuurd wordt. De common good balans is een hulpmiddel om te verduurzamen, maar ook een internationaal certificaat voor bedrijven die een grote, positieve impact hebben op mens en milieu. Deze bedrijven – klein en groot – hebben duurzaamheid een blijvende plek gegeven in hun DNA en weten op meerdere manieren waarde te creëren.

Wat een ECOnGOOD-traject onderscheid van vele keurmerken, is het holistische karakter. Zo kijkt ECOnGOOD niet naar één aspect van je bedrijf, maar naar je gehele bedrijfsvoering en dan ook nog vanuit verschillende perspectieven. Van de impact in je productieketen tot de voordelen die je medewerkers biedt: met een ECOnGOOD-certificaat laat je zien dat je op meerdere vlak goed bezig bent, maar nog belangrijker de route naar zo’n certificaat helpt bedrijven om verdere stappen te maken naar meer impact en meervoudige waarde-creatie.

Lees ook: Keurmerken duurzaamheid voor je bedrijf: zo kies je de juiste

Hoeveel ECOnGOOD-ondernemingen zijn?

Eind 2023 zijn er wereldwijd enkele honderden gecertificeerde ECOnGOOD-balansen en de teller blijft lopen. Ook ons kikkerlandje zijn we al vanaf 2013 bezig. Enkele koplopers hebben zich bij ECOnGOOD aangesloten. Momenteel loopt in Amsterdam het traject ‘Building Better Businessess’ waardoor diverse (ook kleinere) bedrijven aan de slag gegaan zijn met ECOnGOOD. ECOnGOOD is erg geschikt voor kleinere bedrijven om dragen actief bij te dragen aan een duurzame toekomst.

ECOnGOOD is ook geschikt voor onderwijsinstellingen en gemeenten. Sinds 2024 is er zelfs een betaald voetbalorganisatie die gecertificeerd is:

First professional Football Club with a Common Good Balance Sheet – Economy for the common good (ECOnGOOD.org)

Wat zijn de voordelen van ECOnGOOD-label?

Het woord ECOnGOOD staat voor ‘Economy for the common good’. Met deze certificering kun je laten zien dat je het als bedrijf én ondernemer belangrijk vindt om niet alleen financiële waarde, maar ook waarde voor mens en milieu na te streven. In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is dat natuurlijk waardevol.

Voor u als bedrijf?

  • Win aan geloofwaardigheid door te laten zien dat u zich inzet voor duurzaamheid en ethische praktijken.
  • Hulpmiddel voor hoge zichtbaarheid voor marketing, reclame en communicatie.
  • Voordelen ten opzichte van minder ethische marktdeelnemers en een kanaal voor een open dialoog met belanghebbenden.
  • Stimuleert verantwoorde praktijken, wat leidt tot kostenbesparingen en operationele efficiëntie.
  • Ontwikkeling van een eerlijk en duurzaam bedrijfsmodel, afgestemd op de veranderende verwachtingen van de klant.

Voor uw klanten?

  • Maakt weloverwogen keuzes mogelijk die zijn afgestemd op waarden en duurzaamheidsdoelstellingen.
  • Bevordert transparantie en vertrouwen door de borging van ethische en duurzame praktijken.
  • Vermindert de sociale en milieu-impact door de ondersteuning van duurzame en ethische producten en diensten.
  • Persoonlijk welzijn door gezondere en maatschappelijk verantwoorde producten en diensten.
  • Aankoopbeslissingen zorgen voor positieve sociale en ecologische veranderingen.

Voor beleidsmakers?

  • Betrouwbare tool om bedrijven te evalueren en te stimuleren die prioriteit geven aan duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid.
  • Bevordert duurzaamheidspraktijken in alle sectoren en draagt bij aan duurzaamheidsdoelstellingen.
  • Samenwerking tussen overheden, bedrijven en klanten om dringende milieu- en sociale uitdagingen aan te pakken.
  • Moedigt bedrijven aan om vrijwillig ethische en duurzame praktijken toe te passen, waardoor er minder behoefte is aan strengere regelgeving.
  • Faciliteert een gelijk speelveld door duidelijke normen en criteria vast te stellen voor duurzame en ethische praktijken.

Dus naast kenbaar maken dat je duurzaamheid als bedrijf belangrijk vindt, biedt de ECOnGOOD-certificering samengevat de volgende voordelen:

  • Verbeter je sociale en ecologisch prestaties met het Common good balans
  • Verhoog je geloofwaardigheid naar (toekomstige) klanten en leveranciers
  • Promoot het duurzame karakter van je bedrijf op een betrouwbare manier
  • Gebruik je ECOnGOOD-status om jong talent aan te trekken
  • Richt je (groeiende) bedrijf verder in aan de hand van de ECOnGOOD-standaarden
  • Word onderdeel van een groeiende groep voorlopende bedrijven

Er zijn dus een hoop vruchten die je als gecertificeerde ECOnGOOD kunt plukken. Maar deze certificering hark je niet zomaar binnen. Er gaat een constructieve assessment en verificatie aan vooraf. Hoe ziet dit proces er precies uit?

“We support the philosophy of Economy for the Common Good and are glad when we can motivate other companies to do the same.” Managing Director of VAUDE Sport GmbH & Co. KG Wil je meer weten over Vaude? Zie vaude.com

Hoe word je een ECOnGOOD-onderneming? 

Het ECOnGOOD-label is een instrument dat is ontworpen om eerlijke en duurzame bedrijfsmodellen te identificeren, te belonen en te promoten door rekening te houden met sociale verantwoordelijkheid, ethische en milieufactoren. Het helpt organisaties te onderscheiden door hun betrokkenheid te erkennen en de bekendheid, motivatie, bewustwording en transparantie te vergroten.

De Common Good Matrix is een model voor de organisatieontwikkeling en evaluatie van zowel ondernemers- als non-profitorganisaties. Het beoordeelt en scoort de bijdrage aan het algemeen welzijn. De waarden die in de kolommen worden weergegeven, zijn waarden die succesvolle relaties en een goed leven bevorderen. De rijen geven de vijf stakeholdergroepen weer waarmee een organisatie het meeste contact heeft. Op de raakvlakken tussen de waarden en de stakeholdergroepen beschrijven en evalueren 20 common good-thema’s de bijdrage van een organisatie aan het algemeen welzijn.

Hoe past u ECONGOOD toe in uw bedrijf?

Het schrijven van een Common Good Report geeft een bedrijf een gezondheidscheck van de waarden. Een organisatie kan zien waar ze staat op haar reis om een bedrijf van common good te worden. Het opstellen van de balans is het begin van een doorlopend, waardegedreven ontwikkelingsproces. Er zijn verschillende stappen die u moet nemen om de Common Good Balance Sheet van uw bedrijf met succes af te ronden.

Stappen om een Common Good Balance Sheet te publiceren

  1. Kies uw evaluatiemethode (individueel of door collega’s beoordeeld)
  2. Kies uw balanstype (volledig of compact)
  3. Stel uw Common Good Report op
  4. Lid worden
  5. Laat uw rapport controleren
  6. Publiceer uw certificaat

Manieren om een Common Good-rapport te maken

Er zijn verschillende manieren om een Common Good Balance Sheet op te stellen.

  1. Zelfstandig, zonder ECOnGOOD-consulenten
  2. Met de steun van ECOnGOOD-consultants
  3. In een ‘peer group’

Houd er rekening mee dat een collegiaal evaluatieproces alleen zinvol is voor kleinere bedrijven met minder dan 30 werknemers. Een collegiale evaluatie kan slechts één keer worden gedaan, tijdens het opstellen van de eerste balans.

Het Common Good Report kan onafhankelijk worden opgesteld. Er zijn materialen beschikbaar om het schrijven van het rapport te ondersteunen, zoals het werkboek, het rapportsjabloon, de balanscalculator, rapportrichtlijnen en diepgaande online informatie.

Het werkboek bevat alle nodige informatie om de thema’s en aspecten van de Common Good Matrix te begrijpen, zodat u een zelfevaluatie kunt maken. Het werkboek is bewust beknopt ontworpen. Het wordt aangevuld met meer gedetailleerde informatie in een apart online document.

Bronnen voor het maken van een Common Good-rapport

Er zijn twee soorten Common Good Balance Sheet: een volledige en een compacte versie. U wordt gevraagd om een van hen te gebruiken, voornamelijk afhankelijk van de grootte van uw bedrijf.

Volledige balans van het algemeen belang

De volledige balans verdeelt alle thema’s onder verschillende aspecten en is vereist voor middelgrote en grote ondernemingen voor hun tweede en volgende balansen.

Ga aan de slag met de volledige balans door de volgende documenten te downloaden:

Lid worden

Om uw Common Good Balance Sheet te vervolledigen, moet u ECOnGOOD-lid worden voordat uw rapport kan worden ingeleverd voor controle. Nieuwe projecten en tools worden ontwikkeld met behulp van lidmaatschapsgelden en donaties. Op deze manier helpt uw lidmaatschap de hele economie voor het algemeen belang.

De contributie wordt dus berekend op basis van het aantal werknemers. Voordelige tarieven voor lidmaatschapsgelden zijn beschikbaar. Neem contact op met uw plaatselijke of nationale ECOnGOOD-vereniging voor meer informatie. Heb je naar aanleiding van dit artikel specifieke vragen over ECOnGOOD? Dan kun je contact opnemen met de auteur.

Erik-Jan Kreuze, 0031-6-20490649

What is the Economy for the Common Good (ECOnGOOD)? (youtube.com)

“good proper to, and attainable only by, the community, yet individually shared by its members.”