Opsteker uit land van Cuijk. Blogje over een CDA-team die de landelijke trend heeft weten om te buigen….opsteker voor lokale campagneteams en zeker campagneleiders. Zo hoeven we niet te spreken van campagnelijder….
Op 24 november 2021 werd op 4 plaatsen in Nederland zogenaamde herindelingsverkiezingen gehouden. In Purmerend, Dijk en Waard, Maashorst en Land van Cuijk kon men stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Opvallend veel lokale partijen, die bijna overal gewonnen hebben. Net op één plek niet: het land van Cuijk. Daar zetten we eens wat zaken van op een rijtje.
Andere gemeenten
Heeft CDA het in andere gemeenten slecht gedaan? Wisselend. Je ziet de enorme impact van lokale partijen. Dus voor landelijke partijen is dat niet opbeurend. We zetten eerst die gemeenten op een rijtje:
Gemeente | CDA | Winnaar | Aantal lokale partijen |
Purmerend | 6e met 3 zetels | Stadspark/BPP[1] met 9 zetels | 5 (5 in de raad) |
Dijk en Waard | 8e met 2 zetels | DOP[2] 1e 7 zetels Lokaal D&W 2e met 6 zetels | 5 (3 in de raad) |
Maashorst | 2e met 5 zetels | Jong Maashorst 7 zetels | 6 (6 in de raad) |
Opvallende zaken en enorm lage opkomst
In Purmerend was er bijvoorbeeld maar sprake van 32% opkomst. In Purmerend valt tevens op dat geheel tegen iedere trend in de PvdA gewonnen heeft. Volgens lijsttrekker Kroese komt dat doordat hij als wethouder zijn belofte om meer huizen te bouwen heeft waargemaakt. Mensen hebben dat herkent. De winnaar Stadspartij/BPP (fusie van twee lokale partijen uit de twee kernen Purmerend en Beemster) wint overigens ook nog eens 3 zetels. De kiezers kiezen voor lokaal met 9 zetels. En zelfs de 4 andere lokale partijen halen ook de raad. Tegenover de ‘monsterzege’ van Stadspartij staat overigens wel het verlies van Leefbaar Purmerend…
In Dijk en Waard kwam 36% naar de stembus. In Maashorst was dat 42% en in Land van Cuijk toch nog 50% (was in 2018 55%). Houdt allemaal niet over.
Wat verder opviel was dat Forum voor Democratie in alle gemeenten als nieuwkomer mee deed en lijkt volgens lokale media overal een plek in de gemeenteraad te hebben bemachtigd. In zowel Land van Cuijk als Maashorst gaat het om één zetel. In Dijk en Waard behaalt FVD drie zetels en in Purmerend twee zetels. Overigens werd op meerdere plaatsen al voor de verkiezingen door meerdere partijen aangegeven dat men met deze partij geen samenwerking zag zitten. Maar FvD leeft dus nog volop.
Jongeren in deze verkiezingen…
Het eerste wat opvalt, is natuurlijk dat in Maashorst (Uden en Landerd) de winnaar Jong Maashorst heet. Nu is dit geen jongerenpartij….Zelf zeggen ze daarover: Hoewel de gemiddelde leeftijd van de top 10 van onze huidige lijst 29 jaar jong is, maar Jong Maashorst geen jongerenpartij worden genoemd. Jong Maashorst is wel een vernieuwende partij. We merken dat jongeren steeds vaker geïnteresseerd zijn in politiek. Zij krijgen bij ons de kans om beleid mee te bepalen. Jong Maashorst heeft ‘vernieuwing in de partij’ statutair heeft vastgelegd. Dat betekent dat er steeds opnieuw plaats wordt gemaakt voor frisse en jonge talenten, zodat we niet kunnen blijven hangen in oude ideeën en gewoonten. Elke vier jaar wordt de helft van onze fractie ‘ververst’. Overigens geldt dit laatste ook voor CDA Hoogeveen over 2014, 2018 en 2022.
Let op deze foto’s staan niet in volgorde van de lijst. En ja, d’r staat maar 2 ‘oudere witte mannen van 50+ op de totale lijst’.
In Purmerend heeft de overwinnaar Stadspartij zelfs een eigen jongerenteam. Niet veel volgers op Insta maar toch een frisse indruk:
Land van Cuijk
Deze nieuwe gemeente vlak onder Nijmegen met prachtige dorpen als Sambeek, Vierlingsbeek, Mill en zo voor is dus een witte raaf in Nederland? Eerst even wat is Land van Cuijk. Waar zijn we dan precies in Nederland?
Land van Cuijk ligt in Brabant net tussen Maas en Peel. Overigens hoort ook klein stuk van Limburg tot deze gemeente. We zitten dus wel in het voorheen katholieke platteland van Brabant!
Land van Cuijk is maar liefst een gemeente die tot stand komt door fusie van 5 gemeenten. Daarbij zijn Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis kleine gemeenten. Deze hadden respectievelijk 13, 12 en 11 duizend inwoners. Boxmeer zit op 30 en Cuijk op 25. Samen komen ze op 91.000 inwoners. Toch een beste gemeente. Het land van Cuijk bestaat overigens uit 33 kernen. Daarom is men een project gestart wat ze ‘kernendemocratie’ noemen.
Kernendemocratie
Met 33 kernen wordt de nieuwe gemeente Land van Cuijk één van de grootste gemeenten van Noord-Brabant. Om te zorgen dat de nieuwe gemeente toch dichtbij inwoners en ondernemers blijft staan, wordt er gewerkt aan kernendemocratie. Daar wordt dit jaar al mee begonnen.
In het KernenCV komt te staan wat de wijk of het dorp kenmerkt, waar de komende jaren extra aandacht voor nodig is en hoe de kern wil samenwerken met de gemeente. Alle KernenCV’s vormen de basis voor kernendemocratie.”
“Met ‘kernendemocratie’ willen we in samenspraak met de dorpen duidelijkheid scheppen over de toekomstige samenwerking tussen gemeente en inwoners. Doel is de leefbaarheid in de dorpen te behouden of te verbeteren. Daarbij moeten we ook goed nadenken over wat inwoners eventueel zelf kunnen doen, wat de rol hierin is van de dorpsraden en wat dat voor de gemeente betekent. Uiteindelijk moet er een duidelijke beleid komen van hoe we dit met elkaar gaan organiseren.”
Winst van CDA in Land van Cuijk
Natuurlijk is de winst van CDA in LvC prachtig. Met 30% van de stemmen by far de grootste van deze nieuwe gemeente. Met 13 zetels een grote partij. Overigens laat CDA LvC drie lokale partijen achter zich:
- Team Lokaal haalt 8 zetels
- Liberaal LvC haalt 5 zetels
- Lokaal Grave 1 zetels
De andere lokale partijen halen de kiesdrempel niet. Er waren in LvC ook 5 lokale partijen.
Verrassend lijsttrekker heet Bouke de Bruin. Geen stoere mannelijke fries, maar een charmante jonge dame! Hier op de foto in de Gelderlander.
Eerst even terugblikken. Hoe was de ‘score’ in 2018?
Gemeente | CDA Score | Andere partijen |
Boxmeer | 27% | 2de is SP met 22% |
Cuijk | 16% | Lokaal LvC is 1e met 24%, Alg. belang Cuijk 18% is 2de |
Sint Anthonis | 45% | Sint Anthonis Nu is 2de met 40% |
Mill en St. Hubert | 46% | Vierkernenpartij is 2de met 29% en Alg. bel. 90 25% is 3de |
Grave | 17% | 1e is Lokale partij Grave met 39% |
Kortom in de kleine kernen scoort CDA in LvC ook in 2018 al geweldig. In de grote kern Cuijk is dat behoorlijk anders. Daar zien we maar liefst 2 lokale partijen grote zijn dan CDA.
Programma CDA Cuijk?
Lag het aan het programma van CDA? Hadden ze bijzondere standpunten die erg opvielen? Pas daarbij op dat je niet op de site van CDA Cuijk komt….die is niet echt actueel en ‘zwerft’ nog door CDA-online-landschap. CDA land van Cuijk heeft een frisse site in CDA-stijl.
Prachtige flyer met goede samenvatting heeft ook vast geholpen!
CDA-LVC_A5_flyer-algemeen (d14uo0i7wmc99w.cloudfront.net)
Waarom de winst in Cuijk?
Waarom heeft CDA gewonnen in LvC is interessante vraag. Natuurlijk zagen we dat er veel CDA historie in deze regio ligt. Daarnaast zien we een heel lokaal en best gedurft programma. En speerpunten die dichtbij de Land van Cuijk-inwoners komen.
Ook zien we dat de lijst van 50 kandidaten echt alle 33 kernen goed raakt. We weten de stemmen per persoon nog niet, maar kan van invloed zijn dat je de ‘lijstduwers’ goed op orde hebt. Wat ook helpt is dat Bouke (44) als wethouder het goed gedaan heeft. Portefeuille duurzaamheid, vernieuwing en innovatie is bijzondere portefeuille. Zelf zegt ze bij het voorstellen:
In 2014 ben ik met voorkeursstemmen in de gemeenteraad van Boxmeer gekozen en is mijn politieke carrière daar begonnen. Dit heb ik gecombineerd met mijn werk als financieel adviseur bij de Rabobank en later bij de Regiobank.
De afgelopen jaren is me wel eens gevraagd: ‘waarom het CDA?’. Het is belangrijk om altijd de verbinding te blijven zoeken. Als we blijven luisteren naar elkaar en aandacht blijven houden voor wat er links en rechts leeft, komen we er `in de midden` samen wel uit. Uiteindelijk moeten we het samen doen. Samen bereik je meer dan alleen.
Binnen het CDA hebben we een leuke groep mensen, die geworteld zijn in de samenleving en actief zijn in het verenigingsleven. Als de samenleving aanklopt, hebben wij de deur open staan.
Je zou kunnen zeggen ‘sluit goed aan op #partijvandesamenleving’…
Echt veel heel jonge mensen hebben ze niet op de lijst staan. Wel hebben ze kandidaat no 11. Joep Baltussen flink in beeld gebracht. Hij is 21 jaar en studeert in Nijmegen (politicologie en stedenbouw). Hij haalde op 25 november zelfs het ochtend journaal van WML. Overigens hebben ze wel heel veel 30-tigers op de lijst: Achter De Bruin staan: Joost Hendriks (34) momenteel wethouder in Cuijk, Mark Janssen van Gaal (36) uit Wilbertoord (lijsttrekker van de grootste raadsfractie in Mill), Teun Wientjes (33) uit Oploo en Jochem Jacobs (31) uit Grave.
Wat geven ze zelf als reden?
Ook CDA lijsttrekker Bouke de Bruin was volledig verrast. “Ik denk dat onze jonge en frisse kandidatenlijst goed heeft aangeslagen bij de inwoners.” Ook Joep noemt bij WML de frisse kandidaten als reden.
Wat zeggen de verliezers?
Velen geven aan dat ze ook verbaasd zijn over dat CDA tegen de landelijke trend in wist te scoren. We pakken één reactie eruit:
Arthur Baudet van de VVD was lichtelijk teleurgesteld. De VVD gaat uitkomen op twee zetels. ,,Dat had wel wat meer gemogen. We hoopten de derde of vierde partij te worden. Maar ook GroenLinks/PvdA gaat ons voorbij. En je struikelde in de regio over de verkiezingsborden van het CDA. Misschien heeft het geholpen.”
Wat zegt de deskundigen?
Het CDA krijgt waarschijnlijk 13 van de 37 raadszetels, landelijk toch een partij die in de hoek van de klappen zit?
,,Dat heeft alles te maken met de kandidaten. Mensen stemmen op aansprekende kandidaten. Zeker in de lokale politiek stemmen mensen al langer meer op personen dan op partijen.”
Het CDA-logo is, geeft de campagneleider toe, wat minder prominent op de verkiezingsposters getekend. Slimme zet van de Land van Cuijkse CDA-afdeling?
,,Dat is zeker slim geweest. We kunnen nou niet bepaald zeggen dat het CDA landelijk in de lift zit. Wat heet, er is sprake van een duikvlucht. Het CDA heeft in het Land van Cuijk als een lokale partij campagne gevoerd.”
,,Met de nadruk op de individuele kandidaten dus. Dan scheelt het ook nog eens, vergeleken met grote lokale partijen, dat de afdeling een professionele partijorganisatie achter zich heeft. Met dus ook meer geld om flink campagne te kunnen voeren.”
Heeft u nog een tip voor het landelijke CDA richting eerstvolgende verkiezingen?
,,Zet in op personen. Zorg voor een populaire lijsttrekker en stel die centraal.”
BIJLAGE
Opvallende punten uit de programma’s van de lokale winnaars:
Jong Maashorst
Onze belangrijkste standpunten
- GEMEENTE MAASHORST ALS GROENSTE EN MEEST GASTVRIJE GEMEENTE VAN NEDERLAND
Inwoners en gasten (toeristen, klanten, cliënten en patiënten) genieten 24/7 op een gastvrije en groene manier van onze gemeente. Dit kan bijvoorbeeld door de Maasthorstapp: de gemeente zit in je zak! De app zorgt voor verbinding, gemak en efficiëntie.
Zo heeft de gemeente contact met inwoners, bedrijfsleven, toeristen en met alle kernen:
- Moet de kliko aan de weg? Check de app!
- Zijn er nog deelfietsen beschikbaar bij het ziekenhuis? Check de app!
- Hoe ver is de gemeente in de ontwikkeling van de nieuwe sporthal in Zeeland? Check de app!
- GEMEENTE MAASHORST IS ER VOOR IEDEREEN
Iedereen doet mee in Gemeente Maashorst. En je mag zijn wie je bent. Jong Maashorst wil een inclusieve agenda. Niet óver inwoners, maar juist mét de inwoners. Samen werken aan een gemeente waarin iedereen zich thuis voelt en niemand eenzaam hoeft te zijn. Daarvoor moeten er wel genoeg huizen zijn. Er moet de komende tien jaar minimaal 2000 woningen worden bijgebouwd: voor jong en oud!
- GEMEENTE MAASHORST VERBINDT OPGROEIEN, WONEN, LEREN, WERKEN EN RECREËREN
De Gemeente Maashorst is de gemeente waar je nooit meer uit vertrekt, want we hebben het allemaal! Jong Maashorst ondersteunt initiatieven als Campus Uden die studenten, jongvolwassenen, werkzoekenden en lokale werkgevers met elkaar in contact brengt. Het woningtekort staat hoog op de agenda en Jong Maashorst gaat voor een aantrekkelijk klimaat voor ondernemers. We staan voor een gemeente waarin met hartenlust gerecreëerd kan worden met respect voor de natuur.
- GEMEENTE MAASHORST IS BEREIKBAAR
Jong Maashorst zet in op snelle, brede en goed verlichte fietspaden tussen alle kernen met voldoende veilige fietsparkeergelegenheden. Ook lobbyen we door voor beter openbaar vervoer in alle kernen en aansluiting op het spoornetwerk: station Maashorst! We zijn graag groen bereikbaar, hierom pleiten we voor elektrische deelauto’s, – fietsen en –scooters, welke beschikbaar zijn in alle kernen!
- GEMEENTE MAASHORST IS LEEFBAAR EN GEZOND
Iedereen heeft recht op een leefbare en gezonde plek om te leven. Jong geleerd is …. Jong Maashorst zet in op jongerenwerk onder leiding van Stichting Compass in de hele gemeente Maashorst. Door het stimuleren van positieve gezondheid worden inwoners uitgedaagd om met de fysieke, emotionele en sociale vraagstukken in het leven om te gaan. Daarnaast willen we via het onderwijs meer aandacht besteden aan voorkomen van schulden, alcoholgebruik en drugsgebruik onder jongeren.
- IN GEMEENTE MAASHORST TELT ELKE KERN
Gemeente Maashorst bestaat uit 6 kernen, en elke kern heeft ‘eigen’ behoeftes. Zo zet Jong Maashorst in op:
- Uitvoering sporthal en buurthuis in Zeeland
- Uitvoering Sport en Spel in Reek
- Opknappen Sporthal de Eeght in Schaijk
- Uitvoering programma centrumvisie in Uden
- Samen met “Volk” de kern van Volkel leefbaar en toekomstbestendig maken
- Odiliapeel krijgt een up to date sportpark
Dit moet samen met de inwoners worden gerealiseerd!
Stadspartij/BPP
Onze speerpunten.
- Van buiten naar binnen werken. Luisteren naar de inwoners is een grondbeginsel van De Stadspartij – Beemster Polder Partij. Dat maken we waardoor merkbaar naar de inwoners luisteren. Vanzelfsprekend zullen we dit ook in de volgende raadsperiode blijven doen en stimuleren.
- Een weerbare samenleving. De Stadspartij – Beemster Polder Partij stimuleert en ontplooit initiatieven die verdraagzaamheid, respect en weerbaarheid van de inwoners vergroten waardoor de inwoners meer met elkaar verbonden zijn, elkaar respecteren en steunen.
- Een complete gemeente. De Stadspartij – Beemster Polder Partij streeft naar een complete gemeente, waarin ruimte is voor een gezonde woon- en leefomgeving, maar ook voor bedrijven, winkels, verenigingen, recreatie en sport en cultuur. Wij willen een eerlijke en transparante afweging maken tussen de soms strijdige belangen.
- Aanpakken van de woningnood in Purmerend en Beemster. De Stadspartij – Beemster Polder Partij vindt dat er zoveel mogelijk woningen moeten worden gebouwd, zonder de leefbaarheid binnen de wijken verder aan te tasten. Dus geen groen of laagbouw (zoals vrijkomende schoollocaties) om zetten in niet passende (hoog) bouw. Wat ons betreft zijn na de voltooiing van de huidige bouwplannen de grenzen van het binnenwijks bouwen (verdichtingsbouw) bereikt. Het bouwen op eigen grondgebied zoals Purmerend Zuid-Zuid staat wat ons betreft niet ter discussie.
- De veiligheid van de verkeersdeelnemers.De Stadspartij – Beemster Polder Partij streeft naar verbetering van de infrastructuur die nodig is om te voorkomen dat de stad vastloopt. Veiligheid en verkeersbewegingen dienen in evenwicht te zijn. Daarbij denkt de Stadspartij – Beemster Polder Partij aan veilige oversteekplaatsen aan de Grotenhuysweg en de van Osweg. De veiligheid en leefbaarheid van de inwoners staat daarbij voorop.
- Goede onderwijsvoorzieningen. De Stadspartij – Beemster Polder Partij staat voor de investeringen die nodig zijn om voor alle leerlingen en studenten onderwijs in een goede en veilige omgeving mogelijk te maken. Wij zullen binnen de mogelijkheden die er financieel zijn het ideale plaatje trachten te bereiken.
- Openluchtzwembad met ligweide. De Stadspartij – Beemster Polder Partij is voorstander van de uitbreiding van het Leeghwaterbad met een openluchtzwembad en een ligweide voor de jongeren, het realiseren van voorzieningen voor het zwemmen in open water en meer sportgelegenheid (calisthenics) in de wijken en parken.
- Een Gezondheidscentrum in Middenbeemster. De Stadspartij – Beemster Polder Partij is voorstander van de vestiging van de huisartsen, fysiotherapeuten en apotheek bij elkaar in een nieuw gezondheidscentrum op het Tobias de Coeneplein in Middenbeemster.
- Hard rijden tegengaan. De Stadspartij – Beemster Polder Partij wil hard rijden tegen gaan door snelheidsbeperkende maatregelen toe te passen waar dat noodzakelijk is, zoals o.a. het plaatsen van Flexdrempels in de Overlanderstraat.
- Het oplossen van parkeeroverlast.De Stadspartij – Beemster Polder Partij is daar voorstander van het realiseren van parkeergarages (minder parkeren op straat) en in het uiterste geval het invoeren van parkeervergunningen om parkeeroverlast te beperken
- Veiligheid voor alle inwoners.De Stadspartij – Beemster Polder Partij wil dat de wijkagent meer te zien is in de wijk, dat er voldoende handhavers zijn en dat initiatieven zoals Ogen en Oren worden gesteund. Goede buitenverlichting en goed onderhoud van voetpaden en groenvoorzieningen dragen bij aan de veiligheid in de wijk.
- Uitbreiden van sport en recreatievoorzieningen. De Stadspartij – Beemster Polder Partij hecht veel waarde aan een ruime vorm van bewegingsaanbod. Wij zijn daarom voorstander van uitbreiding van activiteiten overdag op de sportcomplexen, zowel voor senioren als voor (aankomende) topsporters en de realisatie van een nieuw indoor & outdoor sportcentrum voor tennis & padel in Purmerend behoren tot dit speerpunt.
- PurmerValley en H20 E game en Esports. De Stadspartij – Beemster Polder Partij ondersteunt de ontwikkeling van een campus op de Koog, waar gestudeerd, gewerkt en gewoond kan worden met de daarbij behorende horeca en sportgelegenheden voor ontspanning.
- Realiseren ‘Knarrenhof’.Een Knarrenhof is een combinatie van de hofjes van vroeger en de gemakken van nu. De Stadspartij – Beemster Polder Partij steunt initiatieven om een Knarrenhof in diverse wijken, zowel in Purmerend als Beemster te realiseren.
- Investeren in de economische ontwikkeling.De Stadspartij – Beemster Polder Partij is van mening dat de gemeente een goede en proactieve citymarketing moet voeren om een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven en publiekstrekkende winkels te creëren. Duurzame economische ontwikkelingen moeten voorrang krijgen op niet-duurzame.
- Verbeteren van het Amfitheater. De Stadspartij – Beemster Polder Partij wil het Leeghwaterpark een Vondelparkachtigeuitstraling geven, inclusief een horecagelegenheid. Wij steunen initiatieven van ondernemers, organisaties en bewoners en zijn bereid hiervoor een passend budget beschikbaar te stellen.
- Een Portefeuille Agrarische Zaken (PAZ). De Stadspartij – Beemster Polder Partij is van mening dat met name voor het buitengebied extra aandacht nodig is om ruimtelijke ordening in goede banen te leiden met oog voor het economisch belang en de kernkwaliteiten.
- Recreatie en toerisme.De Stadspartij – Beemster Polder Partij. is voorstander van goede logeer accommodaties, waarbij de komst van een hotel in de Kom A7 kansen biedt om dit gebied te verbeteren. Wij steunen stichting VISIT Beemster bij de realisatie van haar doelstellingen voor 2021-2026 en Het Historisch Genootschap Beemster bij de uitbreiding van het agrarisch museum Westerhem tot een bezoekerscentrum voor het UNESCO Werelderfgoed Beemster.
- “Klimaat-proof” maken van woningen en bedrijven.De Stadspartij – Beemster Polder Partij zoekt naar mogelijkheden om het voor elk gezin en bedrijf mogelijk te maken hun woning en bedrijf klimaat-proof te maken. De kosten en opbrengsten dienen in balans te zijn en het voordeel moet op termijn ten goede komen aan de gebruikers.
- Behoud IJsbaanterrein Middenbeemsterals “Evenemententerrein”.
Speerpunten DOP
- Efficiënt en effectief inzetten van de beschikbare middelen;
- Sport voor jong en oud;
Kunst en cultuur als pijler in de samenleving; - Diversiteit aan voorzieningen jeugd/ jongeren/ gezinnen/ ouderen;
- Recreatie en uitgaansmogelijkheden;
- Huisvesting, goed wonen;
- Goed onderhouden, groene gemeente;
- Werkgelegenheid;
- Grote waardering voor alle vrijwilligers en mantelzorgers;
- Sociaal, zorg voor diegene die dat nodig hebben;
- Zorg voor een duurzame toekomst (energie/milieu);
- Nieuwe democratie, de inwoners besturen mee!
Wat in het verkiezingsprogramma opvalt, is dat DOP lokale, fysieke en zichtbare onderwerpen als volwaardige hoofdstukken neerzet en dat grote thema’s zoals sociaal beleid en dergelijke in het hoofdstuk ‘diverse thema’s’ een paragraaf krijgen toebedeeld.
Naast de drie winnaars is het terecht om de tweede lokale partij uit Dijk en Waard te nemen. Zij behalen met 6 zetels ook een stevige tweede plaats in deze nieuwe gemeente. Zij zijn nog onafhankelijker dan DOP:
LOKAAL DIJK EN WAARD
We zijn een onafhankelijke lokale politieke partij die redeneert vanuit het gezond verstand en niet vanuit Den Haag. Wij redeneren vanuit u, de inwoner van Dijk en Waard. Met een divers team en strak partijprogramma gaan wij uw belangen vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Dat doen wij open, eerlijk, luisterend en nuchter. We gaan voor de dorpse identiteit en de kracht van de stad.
Lokaal Dijk en Waard heeft een aantal basisprincipes omschreven in haar statuten. Op deze pagina’s kunt u onze basisprincipes lezen. Deze vormen de leidraad voor onze ideeën en werkwijze in het gemeentebestuur.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor een principiële veelvormigheid van levensbeschouwing en levenswijze op basis van gelijkwaardigheid van ieder mens.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor vrijheid van de mens en is wars van het opdringerige collectief omdat de mening van de meerderheid nog niet het recht geeft minderheden te beschadigen of te kwetsen.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor het hanteren van het zogenaamde “schade principe” waarbij ingrijpen toegestaan en wenselijk is als gedrag en/of handelen in welke vorm dan ook schade toebrengt aan individu of gemeenschap.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor het hanteren van het “gezonde-verstand-standpunt’, waarbij het accent van afwegingen en meningsvorming niet berust in tegenstellingen maar in gemeenschappelijkheid.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor een actieve zelfontplooiing van de dorpskernen door het ontwikkelen van eigen inzichten en standpunten, die het in de samenleving toegankelijker moeten maken in het democratisch proces.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor een gemeenschap waarbij het ontwikkelen van een sociaal betrokken samenleving een middel is om de maatschappelijke normen en waarden te respecteren en te verankeren.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor het respecteren van (gemeenschappelijke) eigendom dat door inzet en arbeid tot stand zijn gekomen en als zodanig beschermd dient te worden.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor een rijk cultureel bestaan en een bloeiend sportleven welke leiden tot saamhorigheid, die elk hun eigen identiteit geven aan de samenleving.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor een evenwichtige invulling van agrarische en ecologische waarden in en rond ontwikkelingsgebieden ten behoud van het harmonische landschappelijke dorpskarakter.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor een hoogwaardige kwaliteit van openbare wegen, pleinen en terreinen ten dienste van optimale veiligheid en leefgenot.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor een duurzaam veilig ingericht infrastructuur wat bijdraagt tot veilige verkeersontwikkelingen en gedrag waarbij de zwakke verkeersdeelnemer wordt beschermd.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor een hoogwaardige vormgeving van de groenvoorziening en een evenzo hoogwaardig onderhoud daarvan ten behoeve van de kwaliteit van het woonmilieu, tevens voor aansluiting met het cultuurlandschap.
- Lokaal Dijk en Waard staat een lokale overheid voor, die eerlijk, nauwgezet en oprecht haar werkzaamheden verricht en zich houdt aan de geldende waarden en regels.
- Lokaal Dijk en Waard staat een lokale overheid voor, die in alles wat zij doet een toonbeeld is voor een transparante en begrijpelijke werkwijze.
- Lokaal Dijk en Waard staat een lokale overheid voor, die een voorbeeldfunctie moet vervullen bij het nakomen van haar verplichtingen en het doelmatig uitvoeren van haar taken.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor hoogwaardige en burgergerichte prestaties van gemeentelijke organen en diensten.
- Lokaal Dijk en Waard staat voor naleving van wetten en regels op het gebied van orde en openbare veiligheid en de daarmee samenhangende controle en handhaving.
De onderwerpen die zij verder uitgewerkt hebben op hun site zijn:
- Verkeer en mobiliteit
- Financiën
- Onderwijs
- Veiligheid
- Openbare ruimte
- Duurzaamheid, natuur en energie
- Sport en verenigingen
- Cultuur
- Wonen
- Dienstverlening
- Sociaal Domein
We pakken d’r even ‘financiën’ uit:
FINANCIËN
Dijk en Waard is ontstaan uit de ambitie om van twee gemeentes tot één sterke gemeente te komen. Ook financieel moet dit terug zijn te zien. Er ligt een gezonde meerjarenbegroting. We moeten streven naar een financieel duurzame gemeente.
BEGRIJPBARE BEGROTING
Voor inwoners moet het duidelijk zijn hoe die begroting er uit ziet. Desnoods naar voorbeeld van andere gemeentes in een stripverhaal. Dit geldt ook voor kadernota’s, tussentijdse rapportages, jaarstukken. Inwoners en bestuurders hebben er recht op om te zien waar hun geld voor wordt gebruikt en ingezet.
NIEUWE TAKEN
Alles wat Den Haag ons oplegt aan nieuwe taken en verantwoordelijkheden moet voorzien zijn van een zak geld vanuit Den Haag wat de extra kosten dekt.
GEMEENTELIJKE LASTEN
Voor de inwoners en ondernemers moeten de gemeentelijke lasten niet hoger worden dan ze nu zijn. Uiteraard dienen rioolrechten, afvalstoffenheffing en OZB geharmoniseerd te worden. Onderzocht dient te worden of peildatum 1 januari voor gemeentelijke lasten gedurende het inningsjaar variabel is. Dit naar Beverwijks model waarbij als een huishouden van meer- naar 1-persoonshuishouden gaat of vice versa gedurende een heffingsjaar er een verrekening plaatsvindt.
[1] Beemster Polder Partij
[2] Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij