Vrijdag 21 november was ik in Utrecht in de Opstandingskerk. Omdat ik uit Groningen moest komen en rapporten klaar moest hebben was ik even te laat. In een kerk in de buurt van Elinkwijk en Zuilen-Noord. De laatste bekend omdat er als achterstandswijk veel is gebeurd sinds begin van deze eeuw. De Opstandingskerk is een jaren 60 kerk van de GKV. In deze kerk werd een bijeenkomst gehouden van Five Capitals. De bedenker hiervan Brandon Schaeffer was er voor naar Nederland gekomen. Schaeffer geboren in Iowa in Midwest USA was na een carrière bij ‘the big corporates’ als Motorola tot inzicht gekomen dat er meer moest zijn dan ‘finance’. De middag werd geopend door Rudolf Setz die ik niet kende, maar omdat ik wekelijks in de kerkbanken zit met zijn moeder en voorheen ook zijn vader kwam hij mij heel bekend voor.
Tussen linoleum, oude meubels en een andere gedateerd meubilair zaten zo’n 22 ondernemers die vermoedelijk net als ik wel geïnteresseerd waren in Five Capitals, maar ook druk waren met de dagelijkse en strategische zaken van deze dag, van bedrijf, privé en nevenfuncties. Ik had in ieder geval wel veel aan mijn hoofd. Als je de zaal rondkeek zag je vlotte veertigers. Vier vrouwen, verder mannen in spijkerbroek, met kek shirt en fancy colbertjasje. Vlotte mensen, midden in het leven. Vol van verwachting op de inspiratie van Five Capitals.
En over verwachtingenmanagement gesproken. Ik ben gewend naar congressen, bijeenkomsten van landelijke sprekers en ministers (accountantsdagen e.d.) te gaan. Grote congrescentra, parkeren voor de deur, snelle afhandeling van aanmelding, kordate catering, p.e.-punten enz. Vorige week bij organisatie 3.0 was al een beetje knus. Maar nu? Ik dacht een volle kerk aan te treffen, maar het hek van de voordeur zat dicht. Twee klusjesmannen waren aan de zijkant bezig, ja, hier kun je d’r wel in. Een lege en stille kerk. De kerkzaal afgesloten. Een sympathieke jongen vangt me op, loop maar even mee. Steeds dieper de kerk in…en ja in een achterafzaaltje zaten dan de deelnemers van Five Capitals voorlichting. Inderdaad, mijn gedachten gingen gelijk uit naar het Mosterd-zaadje! Anderszins dacht ik ook: niet 10% groei, maar 10*10 keer groeien. Dit onderwerp moet toch meer mensen met mijn achtergrond of mijn toekomstperspectief bezig houden! Leegte, geestelijke armoe, hedonisme, economie als geloofsovertuiging willen verwerpen etc. Gelaten zat ik in de zaal.
Nadat Rudolf, Karel-Jan en deelnemer van vorig jaar Jaap Sikkema hun verhaal gedaan hadden gedaan kwam Brandon aan het woord. Natuurlijk in het engels en dat gaf het wel een dimensie en alure. Vlug volgen de modellen en de verwijzingen naar Bijbelteksten elkaar op. Hoe komen wij tot een ‘impactfull live’ en dan zit ik op het puntje van mijn stoel. ‘Business as Mission’. Christen zijn en ondernemer niet los van elkaar. Wie wil er nu niet werken voor het bedrijf dat al 2000 jaar mensen al over the World voor € 0 aan het werk heeft. Wat voor missie moet dat wel niet zijn? De missie van Schaefer zelf was ook zeer duidelijk: ‘how to apply the bible in the workplace in the corporate world’. Vervolgens worden in rap tempo vergelijkingen ‘Jesus the Genius’, ‘Jesus the champion’, ‘Jesus the Guide’, enz. enz. Dat ging dus erg vlot en kwam geolied op mij over…Brandon hield dit verhaal natuurlijk niet voor de eerste keer.
Het model van de Five Capitals werd zeer duidelijk uitgewerk:
- Spiritueel kapitaal;
- Relationeel kapitaal;
- Fysiek kapitaal;
- Intellectueel kapitaal;
- Financieel kapitaal.
Wilt u even met uw buurman bespreken waar u staat als u deze kapitalen wilt prioriteren? Hierdoor ontstond een leuk gesprek met Harri mijn buurman. Een jonge kerel uit Nijkerk die na een ½ jaar fiscale economie aan de UvA overgestapt was naar CHE en gewerkt had bij ‘Assen Zoekt’. Ik dacht nog, dit is toch geen toeval! Vanuit mijn drive om meer te weten te komen over Assen zoekt was ik ook een beetje naar Utrecht gekomen. En dan zat ik naast één van de directe medewerkers….
Ik denk dat ik de volgende volgorde hanteer:
- Relationeel (je wilt graag door mensen gewaardeerd worden en gaat ver om dit en dus de relatie te bestendigen)
- Spiritueel (je wilt vanuit een overtuiging leven en hiermee kracht aan je bestaan toevoegen)
- Intellectueel (je weet dat kennis interessant en machtig maakt, welke macht je er mee krijgt is onduidelijk)
- Financieel (het is goed om wat financiën te hebben, maar het mag niet té belangrijk worden. Zelfs niet in het leven van een accountant. Zaken op regel ok, dagelijks interessant zeker niet)
- Fysiek (tijd, gezondheid, dat komt voordurend in de knel in je leven…overal aan deel willen nemen…).
Brandon Schaefer gaat vervolgens in op de ‘currency’ van dit kapitaal. In welke munteenheid drukken we dit uit (in het engels omdat het voor mij dan is meer impact heeft)?
- Spiritueel kapitaal: Wisdom & Power
- Relationeel kapitaal: Family & Friends
- Fysiek kapitaal: Hours & Minutes
- Intellectueel kapitaal: Insights & Ideas (ook openess & creativity)
- Financieel kapitaal: Dollars & Cents
Vervolgens gaat Brandon uitgebreid in op een een vier-kwardranten-aanpak met de verhouding tussen ‘values’ en ‘Vision’. Het is alsof je met een Kotler of zo bezig bent, maar dan op het vlak van ‘levenstijl’ of ‘aanpak voor je leven’…! Een leven met Christus. Niet een zakelijk leven naast Christus, maar zaken doen als christen. Poeh! Uitdaging!
Op de bijgevoegde foto zie je verticaal: values en horizontaal: vision. Brandon blijft dichtbij zichzelf: een visie van zijn familie is ‘help people grow’ en een waarde is: wees genereus. Hij formuleerde het alsvolgt: ‘we want to be a generous family’. Best hard doorgevoerd als je weet dat hij zijn twee dochters iedere maand verplicht heeft om één stuk speelgoed weg te geven aan minderbedeelde kinderen….pittig voor zo’n hummel. Mooi was het om te horen hoe hij en zijn vrouw dachten heel verschillend te zijn. Maar feitelijk over de waarden-visie heel dicht bij elkaar stonden. Brandon is missionaris en zijn vrouw fitness- en dansinstructeur. Zijn vrouw vertelde hem dat dansen voor haar als kind de manier was om ergens ‘save and loved’ te zijn. Ze zei ik wil mijn deelnemers het gevoel geven ergens veilig te zijn en liefde te voelen. Vanuit zijn werk doet Brandon hetzelfde met businessmen! Zo vonden ze een gezamenlijke waarden-visie… M&M’s. Mooi & Moeilijk.
Het verhaal van Sikkema, directeur van de Schout Gerechtsdeurwaarders (10 fte), kwam uit zijn hart. Het was mooi te horen hoe hij geraakt was en hoe hij enthousiast thuis kwam. Daar veel moest uitleggen. Hij geloofde in God en hij leerde te geloven ‘van God’. Dus niet altijd zelf het discipelzijn zelf willen bedenken, maar het ook over te laten aan God. We willen zaken rationeel en bestuurlijk oplossen, ook ons geloof. Maar dat kan niet. Je moet getuigen en vanuit de getuigenis kunnen we stralen en gaat God aan het werk met onze boodschap bij de ander. Een open hart voor God laat je groeien. Ook in de uitdaging om ondernemer/DGA te zijn in een bedrijf.
Ik werd gebeld door Anita. Dus snel in de auto, de avondspits in. Racen door Nederland. Met het gebed van Karel-Jan op zak. Dank je! Five Capitals. Ik moet er op studeren, ik moet er over nadenken. Het hoofd is al zo vol met ideeën….:-) Gelukkig heb je het weblog nog, dan kan ik weer wat kwijt raken en later teruglezen.
Voor meer informatie:
http://nederlandzoekt.nl/five-capitals/
Rudolf, hoop ik verder te spreken over het zoeken in Nederland en Hoogeveen in het bijzonder. Bijzonder dat Nederland Zoekt gewoon een programma daarvoor heeft liggen. Inspiratie, geloven en goed organiseren kan dus wel…