Is dat raar? Niet op vakantie gaan?  In Nederland is inmiddels 25% van de inwoners die niet op vakantie gaat. Dus dat is niet weinig….maar wij?

Deze zomer 2015 gaan we niet op vakantie. Is dat vervelend? Is vakantie een overschatte bezigheid? Nibud deed onderzoek naar vakantie en vakantiegeld:

Een kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. Onder hen zijn vooral huishoudens met een inkomen beneden modaal (minder dan 1750 euro netto per maand). Van die groep blijft zelfs de helft thuis. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde resultaten van de vakantiegeld-enquête 2015 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder een representatieve groep van ruim duizend mensen uit alle inkomensgroepen.

Onder huishoudens met een netto-inkomen boven 2500 euro per maand gaat 14 procent niet weg. De huishoudens met een laag inkomen die wel op vakantie gaan, gaan hooguit een weekje. De hogere inkomens trekken er doorgaans twee tot drie weken op uit.

 Vakantie te duur?

We kunnen als gezin dus zeggen dat wij tot de 14% behoren. Dat maakt ons speciaal…afgelopen vrijdagavond hebben we een avond op het terras gezet bij ‘Da Luca’ in Hoogeveen. Heerlijk  Bistecca gegeten op Italiaanse wijze…we waren gevoelsmatig in het restaurant in hartje Florence…geeft zonder te reizen al vakantiegevoel.

Is vakantie met 6 of 8 man (vriendjes ook mee) dan een te dure aangelegenheid? Nu heb ik al 10 jaar geen vakantiegeld…dus daar kijken we helemaal niet naar. En ja, we moeten nu al 2 keer collegegeld e.d. afrekenen. De beleggingspolis doet het net zo lekker dat wij die nog even laten staan…En ja, met 8 man naar Portugal of zo vliegen gaan doe je niet iedere dag.

Gemiddeld gaven wij in de afgelopen 20 jaar zo’n 2500-4000 euro uit per vakantie. Schokkend bedrag? Na ja, in het begin was het een paar honderd…maar de groep werd groter… Vakantie is overigens zo duur als je het maakt. Met veel plezier gooiden we een tent in de Volkswagen Jetta en reden naar een franse municipal. Inmiddels is wel in de strijd het ‘kamperen’ gesneuveld. Alles hebben we gedaan: 2 persoonstentje, grotere tent, vouwwagen (trigano) en caravan. Maar ergens ontstond het uitgangspunt: op vakantie wil ik meer comfort dan thuis…toen thuis de standaarden omhoog gingen, kwam de vakantie ook steeds meer in de verdrukking…

Is het raar om niet op vakantie te gaan? Statisch wel. Immers van de Nederlanders met enige centen gaat 86% op vakantie. Vrienden en kennissen zwerven uit over de wereld. Antillen, Amerika, Indonesia, Kuala Lumpur, Bali, Zuid-Afrika. Waar zit eigenlijk iedereen? Via facebook krijgen we het allemaal wel mee. De ene foto nog prachtiger dan de andere.

Onderzoek?

Zegt wetenschappelijk onderzoek iets? Twee onderzoeken springen in het oog:

Een Amerikaanse studie (Gump & Matthews, 2000) aangetoond dat mensen die niet op vakantie gaan eerder ziek worden of zelfs eerder overlijden dan mensen die wel regelmatig op vakantie gaan. Brooks Gump en Karen Matthews,  hebben een grote groep mensen meerdere jaren gevolgd. Uit hun onderzoek bleek dus dat mensen die niet op vakantie gaan vaker ziek zijn en zelfs eerder overlijden dan mensen die regelmatig erop uit gaan. Het is natuurlijk de vraag of er een causaal verband is. Het kan namelijk zijn dat mensen niet op vakantie zijn gegaan omdat ze bijvoorbeeld al ziek waren.

In Nederland wordt er ook onderzoek gedaan. Radboud Universiteit uit Nijmegen doet onderzoek. Dr. Jessica de Bloom, afgestudeerd binnen gezondheidspsychologie en arbeids- en organisatiepsychologie, heeft als onderzoeker aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen gewerkt. Haar promotieonderzoek heeft zij uitgevoerd binnen het onderzoeksprogramma “Arbeid, stress en gezondheid” van de sectie Arbeids- en Organisatiepsychologie. Zij concludeert: Bij een vakantie gaat het eigenlijk niet erom wat je doet. Het is veel belangrijker dat je doet waar je zin in hebt. Kies dus vooral voor een vakantie waarin je zo veel mogelijk autonomie hebt om je daginvulling zelf te bepalen. Uit mijn onderzoek blijkt doorgaans dat de effecten op gezondheid en welzijn vrij snel na de vakantie weer verdwijnen (meestal binnen de eerste werkweek).

Kortom vakantie is nodig en verstandig. Maar als je niet gaat is er volgens mij ook niet veel aan de hand. Wij scoren als gezin toch nog best goed op de ladder ‘toegevoegde waarde van vakantie’ van de Bloom:

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom een vakantie je welzijn en bezondheid verbetert. Verschillende theorieën suggereren echter dat vakantie welzijn en gezondheid verhoogt omdat mensen ten eerste kunnen uitrusten en herstellen van het werk. De Bloom noemt 4 punten. Daarnaast onze reactie

 

Mensen gaan andere dingen doen tijdens vakantie dan tijdens werk. De psycho-physiologische systemen die tijdens werk belast worden, kunnen op deze manier van de inspanning herstellen. Even geen boekhouding en geen accountancy. Even studeren op een politiek onderwerp, blog schrijven over vakantie, vrijwilligers werk voor HZVV, e-reader helemaal benutten, enz…
Een vakantie de mogelijkheid om dingen te doen die je leuk vindt. Je kunt dingen doen waar je plezier aan beleeft en voelt je daarom gezond en gelukkig. Plezier beleven aan lezen op onze veranda is heel duidelijk.
Tijdens vakantie controle: je kunt doen en laten waar je zin in hebt en je bepaalt zelf hoe je daginvulling eruit ziet. Alles kan, niets moet. Diverse studies hebben aangetoond dat deze autonomie zeer positieve effecten op welzijnheeft. Dit werkt thuis natuurlijk ook zo. Als we de mail, telefoon en antwoorapparaat maar even laten voor wat het is.
Een vakantie je de mogelijkheid om tijd door te brengen met de mensen waar je om geeft (je partner, je gezin, je vrienden). Een gezamenlijke vakantie creërt een gevoel van verbondenheid en maakt je daarom blij. Lukt thuis ook, hoewel natuurlijk iedereen zijn eigen ‘hobby-kamer’ heeft. Gamen, lezen, schrijven, flims kijken enz…

Wij gaan niet op vakantie omdat we het te druk hebben. Als gezin wel te verstaan. En omdat we al op reis zijn. Ik ga kort op beide onderwerpen in. Ik lees graag uw reactie.

Te druk

Afgelopen jaar hadden we veel aan ons hoofd. Thuis zijn en helemaal niets te hoeven is daarom ook heerlijk. Zie de punten van de Bloom. We kunnen die zaken toch niet van ons afzetten, maar we proberen wel alles zo op orde te krijgen dat we het nieuwe seizoen d’r weer tegen aan kunnen gaan. Op nieuwe school, nieuw profiel, nieuwe studie of nieuwe post-propedeuse fase. We hebben baantjes die in zomer mooi wat kapitaal voor het komende (studie-) jaar opleveren. En we nemen deze weken ook om ons voor te bereiden. Voor mij zijn dat de volgende zaken:

  • Herstart van project gemeente groei
  • Afier na vertrek Erik
  • MVO en accountancy hoe gaan we verder
  • Nieuwe kamer voor laatste VO-student Jehudi
  • Campagne van CDA
  • Old-timer om ontspannen mee te toeren
  • IT audit en ‘elementaire accountantscontrole’
  • Kwaliteitsbeleid Afier uitwerken voor NBA
  • PSP aanscherpen voor komende 2,5 jaar raadslidmaatschap om focus aan te brengen (alles is in het licht van de actualiteit interessant, maar doelen zijn er om – meerjarig- bereikt te worden)
  • Ach, zo staat er nog wel wat op het lijstje…..(niet eens een bucket-list…!)

Al op reis

Zoals u in het schrijven aan wereldreiziger Jorrit kunt lezen zijn we allen op al op reis en wel de langste reis. Die van buiten naar binnen. De reis van het leven. In afgelopen seizoen (zomer 2014 – zomer 2015) zijn we wel even stil gezet. In die vergelijking heb je nog maar 6 jaar te leven. Dan moet je er wel goed over nadenken wat je met iedere jaar, maand, week, dag, uur wilt gaan doen. Dat zijn pittige vragen. Vragen waar het antwoord in jezelf gevonden moeten worden. Dat kan ook in Hoogeveen. Feitelijk ligt het antwoord waarschijnlijk ook in Hoogeveen e.o. De overdenkingen op Zevenbergen zijn waardevolle momenten…..

Onafhankelijke republiek Texel

Toch nog maar eens kijken of een weekje nog mogelijk is. Zeelucht doet namelijk ook goed en het is maar 2 uurtjes rijden/varen…..

Nogmaals wat is uw mening over (geen) vakantie? 

P12-08-11_20-59